Lampor kan placeras på andra ställen än i taket och mitt i rummet. Visst kan du ställa fram en golvlampa eller väggmontera några lampor ovanför sängen. Men vill du gå ett steg längre och skapa lite moderna effekter med ljuset så kommer här några tips.

Belysa längre sträckor

Ett tillvägagångsätt som har blivit allt mer populärt är ledgångsbelysning längs nederkanten av väggarna. Vanligast är att man gör det i hallar och i större rum där det ger en effektfull belysning. En belysning som kanske ses som modernt och snyggt men som dessutom är väldigt praktiskt då du kan undvika i att gå in i väggarna då det är mörkt. En annan placering som ligger i ungefär samma kategori är att placera belysningen i eller under räcket längs trappen. Led-lampor passa utmärkt för den här typen av placeringen då de drar lite ström men även alstrar väldigt lite värme.

Lys upp bakom TV:n

Något som kanske inte är för dem som tittar på tv hela dagarna men som kan lyfta ett rum är belysning bakom TV:n. En väggmonterad TV med dolda kablar och en diskret ljuskälla bakom sig kan göra under för ett rum och är väldigt effektfullt.

Belysning för det i fokus

Belys dina höjdpunkter i hemmet. Så kallad punktbelysning av tavlor och föremål som du vill visa upp kan få ett annars spartanskt rum att kännas välfyllt. Att belysa dina prydnadssaker kan ge en effekt av att du befinner dig i en välstrukturerad galleri. Att placera en lampa i ett vitrinskåp har varit standard i många år nu men varför inte sätta en lampskena i taket och belysa alla dina tavlor från den eller varför inte sätta en stark men väl riktad spotlight ovanför din dyra prydnadssak du har i hörnet som annars bara smälte in bland allt annat. Vårt tips är helt enkelt att belysa det du håller kärt.